Aanbieding Warwick Estate juni 2016 stel uw eigen proefdoos samen
Aanbieding proef de kleur van rose 2016 Proef de kleur van Rosé 2016
Aanbieding Castello Banfi 2016 Castello Banfi 5 + 1 gratis
Bij grotere bestellingen bieden wij u een aantrekkelijke KORTING!

Angelo Gaja

Angelo Gaja  wijnen uit Toscane en Piemonte

De geschiedenis van Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder z´n eigen naam opricht.
Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni – genoemd naar zijn opa dus – dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.

In 1961 komt Giovanni´s zoon Angelo Gaja in het familiebedrijf werken. Na zijn studie Economie aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo Gaja naar het buitenland vertrokken voor stages op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rijn en in Californië. Vol met frisse ideeën was hij teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.

Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij z´n oude klasgenoot Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, nieuwe – zowel rode als witte – druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbarescos – het vlaggeschip van het bedrijf – de hele wereld.


Italie als wijnland kent uiteraard vele toppers maar de Topper-onder-de-Toppers is zonder twijfel Angelo Gaja.
Angelo Gaja is in de Gambero Rosso verreweg de meest bekroonde wijnmaker met maar liefst 53 keer een Tre Bicchieri (juni 2016).

Ook in de waardering van Robert Parker is stevig boven 90 punten normaal.

Geinteresseerd in deze overheerlijke wijnen? Neem gerust contact met ons op of bel ons (06-23269000) over de actuele jaargangen en de bijbehorende prijzen.

Angelo Gaja Piemonte, Langhe

Angelo Gaja Langhe Rossj Bass wit

In 1984 startte Angelo met de aanplant van Chardonnay op het 4 hectare tellende perceel Rossj. Deze wijngaard met arme hard vulkanische grond ligt op 300 meter boven de zeespiegel en is genoemd naar Gaja´s dochter Rossana. Alleen de handgeplukte druiven van dit land in combinatie met die van Bass, een gaardje met minder compacte grond van iets meer dan een hectare op 250 meter boven zeeniveau, werden aanvankelijk gebruikt voor deze witte Langhe DOC.

Sinds 1991 wordt ook gebruik gemaakt van handmatig geoogste druiven uit een andere wijngaard gelegen in Serralunga op 400 meter hoogte, met een bodem van kalkhoudende klei.
Dit verklaart de aantekening op het etiket ’ e altri vegneti di proprieta ’ .

De gisting van de Chardonnay en het kleine deel Sauvignon geschiedt in temperatuur gecontroleerde tanks en neemt vier weken in beslag. Daarna wordt de wijn overgestoken op nieuwe en gebruikte eiken fusten van 225 liter waar hij 6 tot 7 maanden rijpt. Gedurende deze periode vindt ook de malolactische of melkzure gisting plaats.

Hierna is een goed geparfumeerde, naar citrusfruit, honing en bloemen geurende wijn ontstaan. Met voldoende spanning, de juiste zuurbalans en fris sprankelende afdronk kan deze witte Italiaan met gemak gerekend worden tot de elegantste van de wereld. Voor wie veel geduld heeft, vijf jaar flesrijping behoort tot de mogelijkheden.

Angelo Gaja Alteni di Brassica wit

Wijn vernoemd naar een in 1983 in Barbaresco beplante wijngaard. De naam ’alteni’ verwijst naar de muurtjes die vroeger rond oude boomgaarden stonden en brassica zijn de gele bloemetjes die de wijngaard sieren in het voorjaar.

De Alteni di Brassica wordt gemaakt van Sauvignon Blanc druiven van meerdere gaarden in Barbaresco en Sarralunga.
Na 4 weken vergisting op staal en aansluitend 6 maanden lagering en malolactische fermentatie op barriques ontstaat een wijn met uitgesproken sauvignonkarakter. Met elegante groene appel en citrusaroma´s, levendige structuur met aangename zuurbalans, diepte en lengte is deze witte Langhe DOC een genot om te drinken bij visgerechten, rijke salades, asperges en geitenkaas.

Angelo Gaja Gaia en Rey wit

Gaja vernoemde zijn eerste Chardonnay–wijngaard in Langhe, aangeplant in 1979, naar zijn dochter Gaia en zijn grootmoeder Clothilde Rey.
De druiven voor ‘Gaia & Rey´ komen van arme, hard vulkanische grond. Na een rigoureuze selectie worden ze gekneusd en volgt de vergisting in roestvrij stalen cuves, gedurende vier weken op een constante temperatuur van 18 graden Celcius. Hierbij worden enkel de van nature in de wijngaard aanwezige gisten gebruikt.
Na de vergisting wordt het sap gedurende 6 tot 8 maanden te rusten gelegd op eikenhouten vaten, waar nog een malolactische vergisting plaatsvindt.

De Gaia & Rey is dan een prachtige wijn, een minerale, pure Chardonnay, vol met tropisch fruit en met zijdezachte, elegante tannines (!). De smaak is rijk, met geconcentreerd rijp fruit, in balans gehouden door levendige frisse zuren. De afdronk blijft maar voortduren.
Voor diegenen met geduld ‘Gaia & Rey is pas na zo´n 5 jaar kelderrijping op zijn mooist.

De wijn laat zich graag complementeren door risotto met sint–jacobsschelpen, kreeft en krab.

Angelo Gaja Langhe Sito Moresco rood

Was dit in de oogsten van vóór 1998 nog een wijn waarin Nebbiolo domineerde, vandaag de dag zijn Merlot en Cabernet Sauvignon ongeveer even sterk vertegenwoordigd in de Sito Moresco.
De druiven voor deze Langhe DOC zijn afkomstig uit Barbaresco, Treiso en Serralunga. Een van die percelen gaf de naam aan de wijn, genoemd naar zijn voormalige eigenaar Moresco.
Iedere druivenvariëteit wordt apart gevinifieerd, met de schilletjes gaan de handgeplukte vruchten de gisttanks in waar de suikers in twee weken tijd bij ongeveer 26 graden Celsius worden omgezet in alcohol en koolzuur. Pas na malolactische gisting komt de samenstelling tot stand.
Vervolgens gaat de jonge assemblage voor anderhalf jaar in barriques en nog eens 6 maanden voor flesrijping de kelders in. Hoewel de wijn geschikt is om direct gedronken te worden komt een additionele rijping van vier tot vijf jaar de wijn ten goede. Probleem van deze wijn is dat de gemiddelde opbrengst van de druiven per hectare klein is waardoor de vraag naar deze geweldige wijn ieder jaar groter is dan het aanbod.

De reden voor de grote belangstelling voor deze wijn zit in z´n kwaliteit. De Sito Moresco combineert het karakter en raffinement van de Nebbiolo druiven met de toegankelijkheid van Cabernet en Merlot. In de neus neem je rijpe rode vruchten waar, iets van chocola en een aangename kruidentoets. De tannines zijn mild, zelfs zijdezacht en de romige structuur van deze Langhe DOC maakt hem tot een prettige Italiaanse allemansvriend. Vroeg op dronk maar enkele jaren flesrijping zal de liefhebbers plezieren.

Angelo Gaja Langhe Darmagi

De wijngaard met dezelfde naam als de wijn ligt in het Barbarescogebied. Darmagi wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon aangevuld met een klein beetje Merlot en Cabernet Franc.

De vruchtjes gaan gedurende tien tot vijftien dagen met schil op roestvrijstalen tanks om te worden vergist bij ongeveer 26 graden Celsius. De dan ontstane jonge wijn wordt vervolgens voor zes tot acht maanden rijping overgestoken op barriques, gevolgd door een aansluitende twaalf maanden op houten kuipen.

Het unieke terroir van Barbaresco komt prachtig tot uitdrukking in deze wijn, ook al is hij grotendeels gemaakt van Cabernet. Zwartrood van kleur en met stevige cassisaroma´s is deze Italiaanse krachtpatser, ondanks zijn zachte tannines een fantastisch alternatief voor willekeurig welke grote Cabernetwijn met groot rijpingspotentieel. Bovenalles is dit een ongekend lekkere begeleider van gegrild en gebraden vlees en gerijpte harde kazen.

Angelo Gaja Langhe Conteisa rood

De term Conteisa is het lokale woord voor twist of geschil. Deze naam refereert aan het dispuut in de 13e eeuw tussen de gemeentes La Morra en Barolo over de Cerequio–landerijen die deze plaatsjes scheiden. Cerequio is een van de befaamdste Cru’s uit Barolo en synoniem voor wijnen van het allerhoogste niveau.

Gaja Conteisa bevat tussen de 5 en 10% Barberadruiven. Na 21 dagen temperatuur gecontroleerde inweking vindt verdere vergisting op staal plaats. Daarna volgt rijping van 12 maanden op barrique en nog eens een jaar op foeder.

En zo ontstaat deze volle, geconcentreerde wijn met onder meer zwart fruit, teer en zoethout. Hij is krachtig met een groot ontwikkelingspotentieel maar reeds op jongere leeftijd – vanwege zijn aangename tanninestructuur – al heel toegankelijk. Een wijn voor groot wild, rood vlees, bereidingen met paddestoelen of truffels, goede vrienden en harde kazen.

Angelo Gaja Sperss rood

Sperss is een fantastische nebbiolowijn met een puntje barbera die na drie weken koele inweking en vergisting, gevolgd door 12 maanden opvoeding op barriques en een aansluitende achttien maanden lagering op eiken een wonderlijk mooi resultaat laat zien.

Indrukken van geconcentreerde vruchten, zachte tannines en kruiden naast tonen van teer, drop en truffel. De wijn kent een zeer lange finale en trage ontwikkeling zodat geduld met de jaren een nog hoger niveau aan rijkdom en complexiteit oplevert.

Angelo Gaja Piemonte, Barbaresco

Angelo Gaja D.O.C. Barbaresco rood

De Nebbiolo druiven voor de Barbaresco van Gaja was van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deed Angelo´s vader, grootvader en diens vader daarvóór dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, had hij wel een nieuwe lijn Barbarescos gelanceerd van een enkele, eigen druivengaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen uit dezelfde regio was intussen steeds meer belangstelling ontstaan!

De Nebbiolodruiven voor deze wijn zijn afkomstig van veertien hectare in eigen bezit gecultiveerde gaarden gelegen op een hoogte van 225 tot 290 meter tussen de dorpjes Barbaresco en Treiso.

Na de oogst gaan de druiven voor vergisting gedurende drie tot vier weken op roestvrij staal. Vervolgens wordt de wijn in twee fasen opgevoed op hout. Eerst een half jaar in barrique, dan twaalf maanden in grote eiken kuipen.

De Barbaresco van Gaja is een wijn die alle karakteristieken van de veertien verschillende Nebbiologaarden combineert. Het is een zeer uitgebalanceerde complexe wijn met pruimen en rijpe bessen. Daarnaast een lichte dropsmaak, prachtige houttonen en de juiste zuurgraad. Iedere Barbaresco is een duidelijke afspiegeling van zijn oogstjaar. Goede jaren geven overeenkomstige wijnen die gemakkelijk 25 jaar kunnen rijpen in de kelder.

Angelo Gaja Piemonte, Barolo

Angelo Gaja D.O.C. Barolo Dagromis rood

Deze weinig in het licht geplaatste assemblage van jonge Nebbiolo heeft in zijn jeugd al mooie aroma’s van rode bessen, cassis, tabak, mineralen en eiken rooktonen.

Daarnaast die kenmerkende florale indrukken, een dropsmaak en iets van specerijen en aarde. Plus een stevige tannineuze, maar brede finale die een lange levensduur voorspellen.

Met betrekking tot de uitstraling van de fles heeft Gaja nu gekozen voor hetzelfde luxe–etiket met fazanten als waarmee, Rossj–Bass, Alteni di Brassica en Sito Moresco op de markt verschijnen.

Angelo Gaja Toscane

Pieve Santa Restituta Angelo Gaja Brunello di Montalcino Rennina rood

De Rennina wordt gemaakt van 100% Sangiovese druiven afkomstig van drie wijngaarden in de regio van Pieve Santa Restituta. Dit geeft complexiteit door het terroir.
De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 18 jaar. Na de oogst heeft de vinificatie plaats gedurende 3 weken op roestvrijstalen tanks. Hierna wordt de jonge wijn op grote eikenhouten vaten opgevoed. Na botteling rijpt de wijn op fles verder in de kelders van het landgoed.

Rennina Brunello di Montalcino D.O.C.G. heeft een donkere, robijnrode kleur en een intens bouquet van kruiden en bessen. De wijn bezit rijp fruit en zijdezachte tannines. De rijke en geconcentreerde Rennina is met z´n mooie vlezige structuur, diepte en balans Angelo Gaja´s meest elegante Brunello.

Pieve Santa Restituta Angelo Gaja Brunello di Montalcino rood

Mediterraan klimaat. De bodems van verschillende wijngaarden uit Torrenieri, Rennina en Sugarille bestaan grotendeels uit kalksteen, zand en klei.

De Sangiovese druiven worden apart geoogst en vergist op RVS. Hierna wordt de wijn gedurende 24 maanden op houten vaten gelagerd, waarna het blenden plaats vindt. Vervolgens rijpt de wijn nog 6 maanden op betonnen vaten. Met aansluitend 2 jaar flesrijping.

Een elegante Brunello met een mondvullende rijpe structuur, zwoele tannines, confiture, kruidige houttonen en een romige en spannende lengte.

Pieve Santa Restituta Angelo Gaja Brunello di Montalcino Sugarille rood

Mediterraan klimaat. De bodem van deze wijngaard bestaat uit kalkrijke klei met mergel. De grond is relatief arm.

De inweking en vergisting van de Sangiovese druiven duurt drie weken. Daarna volgt twee jaar rijping op eikenhout en zes maanden in betonnen vaten. Vervolgens rijpt de wijn twee jaar op fles.

Sugarille heeft veel fruit, mineralen, zachte tannines, versmolten hout en een voorbeeldig lange afdronk.

Ca’marcanda Angelo Gaja Vistamare wit

Mediterraan klimaat. De bodems bestaan uit kalksteen (terre bianche), klei en zand.

De wijn wordt gemaakt van Viognier en Vermentino
Iedere varieteit wordt afzonderlijk vergist. De Viognier wordt vergist en rijpt op eikenhout, de Vermentino op roestvrijstaal. Hierna mengt de wijnmaker de verschillende basiswijnen in de gewenste (per oogstjaar andere) verhouding.

Een complexe wijn met een aroma van citrus, witte bloemen en mediterrane kruiden als rozemarijn en salie. Viognier geeft de wijn rondeur, een hint van honing, terwijl de Vermentino zorgt voor frisheid, levendige zuren en elegantie.

Ca’marcanda Angelo Gaja Rossa della Toscane Promis rood

Promis is Gaja´s “jonge stokken wijn” afkomstig uit de Ca´Marcanda wijngaarden op de leem–, en kleirijke bodems. De wijn is samengesteld uit Merlot, Syrah en Sangiovese (respectievelijk 55%, 35% en 10%) die elk afzonderlijk in twee weken worden vergist in roestvrijstalen tanks.

Nadat de melkzure gisting is voltooid worden de drie jonge wijnen gemengd en gedurende 18 maanden gelagerd in oude barriques. Na botteling blijven de flessen nog een half jaar in de kelders van het bedrijf voordat ze hun weg vinden naar restaurants en de betere brasseries, pizzeria´s en bistro´s.

Promis is een heerlijke rijpe, romige en zachte wijn met versmolten vanilletonen door een subtiele houtrijping. De wijn zit met zoete bramen en bosbessen barstensvol zwart fruit en is door zijn middelvolle structuur ook jong gedronken een aanrader.

Ca’marcanda Angelo Gaja Rossa della Toscane Magari rood

Wijn van de Ca´Marcanda gaarden vlak bij het stadje Castagneto Carducci. Magari is Italiaans voor ‘kon het maar zo zijn´ en het herinnert Angelo aan de tijd dat de Ca´Marcanda hem nog niet toebehoorde.

De druivensoorten voor deze fantastische wijn zijn niet de te verwachten Toscaanse Sangiovese, maar Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Ze groeien op zowel de zand–, kalk–, klei– en steenrijke witte bodems als op de leem– en kleirijke terre brune van het landgoed en worden lekker rijp geplukt.

De drie rassen worden apart geoogst en gefermenteerd. Hierna wordt de wijn gedurende 18 maanden in nieuwe en gebruikte eikenhouten fusten gelagerd. Hierop volgt een half jaar flesrijping.

Magari is een grote wijn samengesteld als een typische Bordeaux–blend maar met onmiskenbaar Italiaanse karakteristieken. Met veel complexiteit, kruiderijen en zwart fruit is het een volle wijn met heel veel lengte.

Nota bene: de eerste oogst in 2000 kreeg van Robert Parker al 93 punten, een uitzonderlijke prestatie voor een wijn van zulke jonge stokken. Waarmee natuurlijk ook weer het potentieel van deze wijn is benadrukt, want ieder jaar wordt Magari complexer en geraffineerder.

Ca’marcanda Angelo Gaja Bolgheri Camarcanda rood

Deze wijn is vernoemd naar het hele project van Gaja hier bij Bolgheri. De Camarcanda is een assemblage van Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc van de terre chiare of lichte grond met klei, zand, lei en stenen.

Elke druivenvariëteit wordt afzonderlijk gefermenteerd waarna ze voor de malolactische gisting bij elkaar worden gebracht. Na 18 maanden op nieuw eiken en een jaar flesrijping is een mooie tannineuze wijn ontstaan met stevige fruit– en kruiden aroma´s. Ook de afdronk van deze volle ronde wijn is voorbeeldig: complex en langdurig. Met het verstrijken van de tijd wordt deze Camarcanda geraffineerder.