Aanbieding wijn Beaurempart, 5 + 1 fles gratis
Aanbieding wijn Painter Bridge Zinfandel, van € 11,25 voor € 9,95
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog

Witte wijn

Per fles
aantal
prijs
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Soave Fontana wit 15/16
   lees meer ....
€ 9,45
6 fl.
€ 56,70
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Scaia Bianca wit 15/16
   lees meer ....
€ 9,95
1 fl.
€ 9,95
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Soave Monte Ceriani wit 2014
   lees meer ....
€ 12,40
6 fl.
€ 74,40

Rode wijn

Per fles
aantal
prijs
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Scaia Rossa rood 2014
   lees meer ....
€ 9,95
1 fl.
€ 9,95
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Valpolicella rood 2014
   lees meer ....
€ 10,30
6 fl.
€ 61,80
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Valpolicella Ripasso Monte Garbi rood 2014
   lees meer ....
€ 15,70
6 fl.
€ 94,20
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Valpolicella Superiore La Bandina rood 2014
   lees meer ....
€ 22,60
6 fl.
€ 135,60
Veneto
Tenuta Sant’ Antonio Amarone della Valpolicella, Selezione rood 2013
   lees meer ....
€ 33,00
6 fl.
€ 198,00

Tenuta Sant Antonio

tenuta sant antonio wijn uit italie

Noordoostelijk van Verona verwerken de vier broers Castagnedi sinds 1989 diverse druiven afkomstig van hun 48 hectare bestrekkende landgoed tot prachtige wijnen. Hier vormen de zeer kalkrijke heuvels tussen de Illasi– en Mezzanevallei op een hoogte variërend van 120 tot 320 meter boven de zeespiegel de bodem voor stokken van rode Corvinone, Corvina, Rondinella en Cabernet Sauvignon; Garganega en Chardonnay voor witte.

Aanvankelijk verkocht de familie de oogst aan de plaatselijke coöperatie maar door te investeren in de nieuwste technieken hoopten de Castagnedi’s de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de overgang naar eigen domein gebottelde wijnen rendabel te maken. Zo werd ondermeer het aantal stokken per hectare vergroot terwijl de opbrengst werd verlaagd. En tegen de Monti Garbi heuvel werd een nieuwe kelder gebouwd op een plek waar grondwater kan worden opgepompt.

In 1995 kwamen de eerste wijnen van Tenuta Sant’ Antonio op de markt en de aandacht van de wijnpers, importeurs en consumenten was vrijwel direct getrokken. Dit was een wijnhuis waar rekening mee gehouden moest worden!

De eerste grote erkenning vond plaats in 2000 toen de Gambero Rosso de Cabernet Sauvignon Capitello 1997 beloonde met drie glaasjes. Daarvoor had de Chardonnay Colori d’Autunno 1996 in Wine Spectator al 93 uit 100 punten gescoord en was er veel interesse voor de Chardonnay IGT Scaia Bianca. Dat de broers Castagnedi in staat waren internationale wijnen te maken was duidelijk geworden. Maar liever concentreerden ze zich – overtuigd van de geweldige kwaliteit – op de productie van lokale wijnen

Tenuta Sant’ Antonio Soave Fontana 15/16 wit (€ 9,45)

6 fl.: € 56,70
In de vulkanische grond van het Colognola ai Colli gebied groeien de druiven voor deze Soave. De gemiddelde beplantingsdichtheid van 6000 tot 10.000 stokken per hectare levert na sterke snoei en groene oogst niet meer op dan een kilo vruchtjes per plant. maar hun zuurbalans is dan uitstekend, evenals het suikergehalte en de aromaconcentratie van het vlees en de schillen.

Na handmatige oogst worden uitsluitend de hele druiven bij 8 tot 9° Celsius kortstondig geperst waarna bij 16 graden de gisting plaatsvindt. Garganega is de belangrijkste variëteit in de Soave met 90% aangevuld met gelijke delen Trebbiano di Soave en Chardonnay. De wijn blijft tot het erop volgende voorjaar gelagerd op z’n gistcellen zodat de mooiste aroma’s behouden blijven. De Soave van Tenuta Sant’ Antonio is dan ook intens geurig en fris witfruitig met appel en peer.

Juist door een beperkte opbrengst per hectare is de wijn niet dun en waterig maar vol en vettig met zelfs een klein botertje in de smaak. Koel geschonken tussen 10 en 15 graden Celsius lekkere genietwijn dus vol sap en verrassend smakelijk bij salades, rijstgerechten, pasta en zoetwatervis.

Tenuta Sant’ Antonio Scaia Bianca 15/16 wit (€ 9,95)

1 fles: € 9,95
Van de kalkrijke vulkaangrond (Scaia) in de provincie Verona komen de handgeplukte druiven voor deze wijn. De verschillende variëteiten worden afzonderlijk vergist in gekoelde roestvrijstalen cuves zonder dat zuurstof de kans krijgt bij de most te komen. Op deze moderne manier is het mogelijk om toch frisse wijnen te maken van druiven uit zeer warme gebieden.

Daarna wordt geassembleerd in de verhouding veertig procent Garganega en gelijke delen Trebbiano en Chardonnay. Dat maakt de Scaia Bianca onder zijn glazen afsluiting helder strogeel van kleur met een iets groene schakering. De wijn geurt en smaakt intens en complex naar bloemen als Acacia en Jasmijn, stuift aroma´s van ananas, grapefruit en sinaasappel. Ook bespeur je een vleugje appel, peer, mango en zelfs iets van banaan.

In de mond is Scaia Bianca zachtfris met een mooie balans en prachtig Italiaans bittertje in de afdronk. Koel geschonken dus een verrukkelijk aperitief of goede begeleider van voorgerechtjes met vis, groenteschotels en koude gerechten. Eveneens voortreffelijk bij pasta, risotto´s en fruits de mer.

Tenuta Sant’ Antonio Soave Monte Ceriani 2014 wit (€ 12,40)

6 fl.: € 74,40
De Garganega druiven voor deze DOC Soave groeien op 200 meter boven zee, tegen de hellingen van de Monte Ceriani (Veneto). Ze staan zuidwestelijk naar de zon gericht, met hun wortelstokken in kalk– en kleirijke vulkaangrond.

Een eerste deel van de vruchtjes wordt vroeg in september geplukt, het resterende fruit komt in oktober van de ranken. Bij Tenuta Sant ’Antonio persen de wijnmakers beide oogsten heel voorzichtig en laten die direct vergisten in grote roestvrij stalen vaten. Daarin verblijft het sap tot het voorjaar op zijn eigen fijne bezinksel (lie) om zoveel mogelijk mooie fruitaroma’s op te nemen. In maart volgt filtering, assemblage van de vroege en latere wijn en de Soave kan op fles. Die is dan licht strogeel gekleurd, krokant fris, goed gestructureerd en smakelijk met citrusaroma’s van vooral grapefruit en vers gebrande amandeltjes in de afdronk.

Koel geserveerd is deze Monte Ceriani een dankbare aperitiefwijn en een sublieme begeleider van zoet– en zoutwatervis, groenteschotels, bereidingen met zeevruchten en risotto met champignons.

Tenuta Sant’ Antonio Scaia Rossa 2014 rood (€ 9,95)

1 fles: € 9,95
Deze wijn wordt gemaakt van uitsluitend Corvinadruiven van drie tot tien jaar oude stokken op de vruchtbare kalk – en vulkanische heuvels rond Colognola ai Colli in de provincie Verona.

De zeer voorzichtig geplukte trossen worden ontsteeld, de druiven even ingeweekt en vervolgens heel voorzichtig geperst. Het prachtige sap bevat daardoor al mooiste fruitzuren en weinig bitters als de vergisting plaatsvindt. De aansluitende melkzure fermentatie voorziet de uiteindelijke wijn van z´n zijdezachte en romige structuur. De mooi robijnroodpaars gekleurde wijn heeft in de neus florale aroma´s van rode rozen en violet naast vruchtensporen van rode en zwarte bessen, pruimen, bramen en framboos. In de mond is Scaia Rossa zachtromig met een uitgebalanceerde sappige frisheid en de juiste hoeveelheid tannines.

Het maakt hem ideaal om elke dag van te genieten. Hetzij als lekker rood aperitief danwel als aangename begeleider van voorgerechten, pasta´s, risotto, gegrild vlees, gedroogde worst en kaas uit de bergen.

Tenuta Sant’ Antonio Valpolicella 2014 rood (€ 10,30)

6 fl.: € 61,80
Deze Valpolicella is traditioneel gemaakt van Corvina (70%) aangevuld met Rondinella. Ook bij deze stokken ligt de beplantingsdichtheid per hectare hoog, 6000 tot 10.000 / ha. Het resultaat na strenge selectie is goed gestructureerde en geconcentreerde vruchten die na handmatige oogst voorzichtig worden overgebracht voor inweking bij 12 tot 14 graden Celsius. Dit proces gaat geruisloos over in een 10 daagse fermentatie, gevolgd door de persing voor meer kleur en complexe looizuren.

De doelstelling optimale frisheid, fruitige aroma’s en zachte tannines in de wijn te combineren wordt ruimschoots gehaald. Deze mooi robijnrood gekleurde wijn met kersen en rijprode vruchtentonen is soepel in het glas en komt geschonken op 18° bij lichte vleesgerechten en kaas zeer goed tot z’n recht.

Tenuta Sant’ Antonio Valpolicella Ripasso Monte Garbi 2014 rood (€ 15,70)

6 fl.: € 94,20
Deze Valpolicella Superiore Ripasso wordt gemaakt van 70% Corvinone en Corvina, 20% Rondinella en 10% Croatina en Oseletadruiven. Allen zijn afkomstig van dichtbeplante gaarden ( 8000 stokken / ha.) op de kalkrijke heuvels van de Monti Garbi of ’ arme ruige bergen’.

De oogst wordt vanaf begin oktober geplukt, direct geperst en gedurende een etmaal vergist bij een lage temperatuur. Een deel van het sap krijgt extra smaak doordat het gegoten wordt (ripasare) over de most die is overgebleven na het maken van Amarone. En aangezien die achtergebleven schilletjes nog lekker doordrenkt zijn met veel smaak krijgt ook de Ripasso iets vollere aroma’s, meer kracht, structuur en karakter zonder het voor Amarone kenmerkende zoetje en hoge alcoholgehalte. De tweede gisting komt vervolgens op gang en de wijn kan voor rijping een jaar op Sloveens eiken en nog eens twaalf maanden op fles.

Daarna is de Monti Garbi robijn kersenrood met stevige aroma’s van rijpe rode vruchten. De bescheiden houttoets, de verfijnde kruidigheid en mooie lengte maken van deze Valpolicella een geweldige begeleider van pasta’s en niet te zwaar bereide vleesgerechten en hardere kaassoorten.

Tenuta Sant’ Antonio Valpolicella Superiore La Bandina 2014 rood (€ 22,60)

6 fl.: € 135,60
Om het imago van de streek verder te verbeteren besloot de familie een voorbeeldige Valpolicella Superiore te maken. De druiven ervoor worden half september handmatig geplukt en in kleine kratjes te rusten gelegd in een goed geventileerde ruimte. Ongeveer 3 weken na de oogst volgt een langzame persing en langdurige gisting. Het sap – in de verhouding 70% corvinone, 20% Rondinella en 10% Croatina en andere minder bekende variëteiten – gaat vervolgens op Frans eiken waarna de wijn nog een jaar rust op fles.

La Bandina is een geconcentreerde, diep robijnpaarse Italiaan met veel complexe aroma’s. In geur en smaak komen vlezige tonen van rode vruchten, drop, tabak, specerijen en cederhout naar voren. De wijn is zijdezacht van structuur en zelfs ietwat vettig. Al met al dus een zeer verleidelijke Valpolicella die het beste tot zijn recht komt bij gegrild rood vlees, geroosterd wild en gevogelte, suddergerechten en gerijpte zoute kazen.

Tenuta Sant’ Antonio Amarone della Valpolicella, Selezione 2013 rood (€ 33,00)

6 fl.: € 198,00
De beroemdste wijn uit de Valpolicella regio is zonder twijfel de Amarone. Alleen de beste Corvina, Rondinella en Molinara druiven komen in aanmerking voor deze prestigieuze Venetiaan.

De Selezione is een samenstelling van wijn van kalkrijke bodems met 8000 stokken per hectare met een gemiddelde leeftijd van vijftien jaar gemengd met wijn van kleigrond met gemiddeld 25 jaar oude stokken beplant met een dichtheid van 4000 per hectare. Beide gaarden worden milieuvriendelijk gecultiveerd en de opbrengst worden bewust laag gehouden middels korte snoei en groen oogst. Die eerste percelen leveren sterk geconcentreerde en kruidige wijn, de tweede voorziet de Amarone van ronde tannines en rijp fruit.

De oogst wordt in verschillende stadia binnengehaald in een tijdsbestek van 20 dagen, 10 dagen voor het einde van september tot de eerste 10 in oktober. De trossen worden na het plukken voorzichtig te drogen gelegd voor 3 maanden op matten (apassimento) in goed geventileerde schuurtjes op het landgoed. Eind januari worden de druiven geperst en begint de alcoholische gisting die wel 30 dagen kan duren. Vervolgens gaat de wijn 24 maanden op eikenhouten vaten van 350 liter waarna een flesrijping volgt van een half jaar.

De ondoorzichtige robijnrode Amarone heeft een overweldigend parfum van gerijpt fruit, drop, verse groene kruiden en zwarte peper. De tannines zijn zwoel en zoet maar de wijn is toch harmonieus met aangename zuren. Juist die frisheid maakt hem verrukkelijk bij de maaltijd: gerechten met truffel, wild, gevogelte, rood vlees en gerijpte kazen. Geadviseerde schenktemperatuur is 15 tot 17 graden Celsius.