Aanbieding wijn BBQ wijnpakket
Aanbieding wijn 90 Parkerpunten voor Viu Manent, nu 10% korting
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog

Witte wijn

Per fles
aantal
prijs
Cascogne
Montgravet Grande Cuvée Sauvignon Blanc wit 2016
   lees meer ....
€ 6,50
6 fl.
€ 39,00

Rode wijn

Per fles
aantal
prijs
Cascogne
Montgravet Grande Cuvée Syrah Pays d’Oc rood 2016
   lees meer ....
€ 6,50
6 fl.
€ 39,00

Montgravet

Montgravet Sauvignon Blanc en Montgravet Syrah

Montgravet Grande Cuvée Sauvignon Blanc 2016 wit (€ 6,50)

6 fl.: € 39,00
Helemaal in het uiterste zuidwesten van Frankrijk, in de streek van de Armagnac, worden legendarische rode wijnen van lokale druiven gemaakt. De meest geconcentreerde hiervandaan kunnen vaak heel lang rijpen op fles.
Witte wijnen uit dit deel van het land zijn – met uitzondering van enkele zoete exemplaren – hoofdzakelijk gemaakt om jong van te genieten. Daarvoor komen verschillende lokale witte rassen in aanmerking en die leveren in de Gascogne, zoals de streek heet, soms verrassend sprankelende wijnen op.

Zo gebruiken ze bij Montgravet alleen het mooiste fruit voor deze monocépage van Sauvignon Blanc. Dat wordt direct na de nachtelijke pluk, als de trossen nog koel zijn, ontsteeld en op roestvrijstaal ingeweekt. Dan wordt de fermenterende massa voorzichting geperst. Als de vergisting is voltooid, verblijft het ongefilterde sap een paar maanden op z’n eigen bezinksel, waardoor de wijn zijn frisse en vriendelijk fruitige aroma’s behoudt.

Montgravet stuift en smaakt naar vers fruit als groene appel en limoen. Juist vanwege zijn verkwikkende karakter en zijn heel minieme zoetje, doet iedere slok weer verlangen naar een volgende.

Het maakt de wijn tot een verrukkelijk aperitief, uitstekende begeleider van schelp– en schaaldieren, en een harmonieus glas bij geitenkaas en (maaltijd)salades met ham of tonijn. De combinatie met een nieuwe haring is fabuleus.

Montgravet Grande Cuvée Syrah Pays d’Oc 2016 rood (€ 6,50)

6 fl.: € 39,00
Wijnmakers in de Languedoc hebben het concept om de naam van de gebruikte druif(ven) als belangrijkste informatie op het etiket te tonen, overgenomen uit de Nieuwe Wereld. Het grote voordeel daarvan is dat de consument een herkenningspunt heeft en een bepaald smaakpatroon kan verwachten. De naam van de druif fungeert bijna als een soort merknaam.
De meeste cépagewijnen in de Languedoc vallen onder de regionale noemer ’vin de pays’ en dragen in overgrote meerderheid als herkomstaanduiding Pays d’Oc. Het Pays d’Oc omvat de hele Languedoc plus de aangrenzende Roussillon.
Een sterke troef van de Languedoc is de variatie in natuurlijke condities. Behalve een vlak deel langs de kust heeft het, meer in het binnenland, ook heuvelachtige zones. En hoewel het klimaat sterk mediterraan van aard is, zijn er over korte afstanden toch belangrijke verschillen waar te nemen. Voor de geologische omstandigheden geldt exact hetzelfde. Het biedt producenten een ideale kans om te experimenteren met heel uiteenlopende druivenrassen, van Syrah tot Pinot Noir en van Sauvignon tot Marsanne.
De druiven voor deze wijn komen van de koelste percelen in Zuid–Frankrijk, in de buurt van Limoux tegen de voet van de Pyreneeën aan. De grond is hier arm zodat wát geoogst wordt over een maximale aromatische concentratie beschikt. Daar komt bij dat de hoge ligging van de gaarden een langzame rijping van de trossen garandeert en dat zorgt weer voor prachtige zuren en kwalitatief mooie tannines.

Eenmaal volledig gerijpt worden de druifjes meteen na de pluk ontsteeld en gekneusd. Tijdens een drie weken durende inweking komt de vergisting op gang. Dan wordt geperst en de wijn verblijft nog zes maanden op tank om zijn uiteindelijke structuur en smaak te verkrijgen.

Eenmaal in het glas is de bordeauxrode Montgravet lekker vol en rond met een pittige bessensmaak en zwoele kersen. De wijn is buitengewoon soepel en drinkt net zo makkelijk als aperitief als aan tafel bij lichte vleesgerechten en belegen kaas.