Aanbieding wijn Baron de Ley tijdelijk 10% korting
Aanbieding wijn 10 Euro voordeel op 6 Chileense Charmeurs
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog

Witte wijn

Per fles
aantal
prijs
Tokaj
Dobogó Izabella Zwack Furmint doc wit 2014
   lees meer ....
€ 15,60
6 fl.
€ 93,60
Tokaj
Dobogó Izabella Zwack Mylitta Noble Late Harvest (0,375) doc wit 2012
   lees meer ....
€ 16,70
6 fl.
€ 100,20
Tokaj
Dobogó Izabella Zwack Tokaji Aszu 6 puttonyos (0,5) doc wit 2007
   lees meer ....
€ 47,80
6 fl.
€ 286,80

Dobogo Izabella Zwack

Dobogo    Tokaj   Hongarije

Dobogo behoort tot de kleinere, kwalitatief hoogstaande wijngoederen van de Tokaj–streek. Onder de bezielende leiding van Izabella Zwack, heeft Dobogo zijn vroegere roep weer doen herleven. Dobogo is eigendom van twee families: Gelsey en Zwack. Het domein heeft 30 hectare wijngaarden op de mooiste hellingen van Tokaji, in de omgeving van Mád en Tállya.
Dobogo betekent lekkerlijk ‘klakkerdeklak´, het geluid dat hoeven maken op de straatstenen van het stadje Tokaj. Maar het betekent ook ‘harteklop´, een buitengewoon toepasselijke naam voor dit kleine bedrijf, dat jaarlijks niet meer dan 20.000 flessen van bijzondere kwaliteit produceert. Als Izabella Zwack liefdevol spreekt over haar eigen “Château Yquem van Hongarije´, dan vinden we daarin geen spoor van arrogantie, nee, alleen maar een rotsvast geloof in eigen kunnen.
Een van de speerpunten, na de overname van Dobogo, was het ontwikkelen van een mooie droge witte wijn op hetzelfde hoge niveau als de zoete Tokaj. De Furmint, de belangrijkste druif van Tokaj, is een zeer interessante druif, waarvan prachtige droge wijnen kunnen worden gemaakt. Volgens velen onmogelijk, maar Izabella Zwack had de overtuiging dat het mogelijk moest zijn een grote wijn te maken met de allure van een Chablis of een grote witte Bourgogne. In 2003 werd hier de eerste droge witte wijn gemaakt. De druiven voor deze wijn worden laat geoogst, rond eind oktober, om hem genoeg kracht en rijkdom te geven, zodat hij voor een deel op eikenhouten vaten kan worden opgevoed.
Door haar voortdurende streven naar wijnen van de beste kwaliteit, onder andere door lage rendementen, heeft Izabella Zwack haar Dobogo weten op te stuwen naar de top van de streek, tot een van de beste domeinen van het vermaarde en historische Tokaj.

Dobogó Izabella Zwack Furmint doc 2014 wit (€ 15,60)

6 fl.: € 93,60
Van de in Tokaj aangeplante druiven is de Furmint de belangrijkste en meest typische. Door zijn frisse zuurgraad levert hij een belangrijke bijdrage aan het karakter van de zoete Aszú–wijnen van de streek. Maar er zijn ook wonderbaarlijk goede droge wijnen mee te maken. De Furmint wordt geoogst van twee 30 jaar oude wijngaarden, Betsek in Mád en Palota in Tállya. De opbrengsten in deze wijngaarden zijn laag, en beperkt tot niet meer dan een kilo per stok. Na de oogst wordt de wijn deels gegist op eiken barriques en deels op roestvrijstaal. Deze combinatie zorgt er voor dat de wijn complexiteit heeft, maar ook voldoende frisheid. Het laat ook het eigenzinnige karakter van deze bijzondere Hongaarse druif helemaal intact. Het is niet de bedoeling weer een wijn te maken die lijkt op de zoveelste Chardonnay, maar een origineel product in de Hongaarse traditie, maar gemaakt met de modernste methoden van wijnmaken.
Druivenras : Furmint.
Kleur : Licht goudgeel.
Geur : Breed en krachtig, met peer, sinaasappel en perzik, bekroond met een heerlijk vleugje vanille.
Smaak : Breed en mondvullend, mooi in balans,droog en fris, met mooie zuren, een mooie lengte.
Temperatuur : 8–10 oC.
Waarbij : Schaal– en schelpdieren, gebakken vis, salades, perfect als aperitief.
Houdbaarheid : Heerlijk om direct te drinken, maar kan nog zeker drie tot vijf jaar verbeteren

Dobogó Izabella Zwack Mylitta Noble Late Harvest (0,375) doc 2012 wit (€ 16,70)

6 fl.: € 100,20
Deze wijn is opgedragen aan Maria Zwack, de tante van Izabella. Mylitta is de Assyrische Venus, maar ook de bijnaam van haar tante, die de muze en grote liefde was van een van de grote dichters van Hongarije, Ady Endre, die een hele gedichtenbundel aan haar opdroeg. Het gaat om een wijn die is gemaakt op basis van geschrompelde en door edele rotting aangetaste druiven, dus een zoete wijn. Hij gist op eikenhouten barriques, deels nieuw en deels een jaar oud, waarop de wijn dertien maanden rijpt. Het is een heerlijke zoete wijn, iets lichter dan de majestueuze 6 puttonyos, geschikt voor bij wat lichtere, zoete desserts.
Druivenrassen : Furmint, Hárslevelu, Muscat de Lunel
Kleur : Intens goudgeel.
Geur : Heerlijk fruit, perzik, abrikoos, papaya, exotisch en breed, mooie vanilletoon..
Smaak : Open en krachtig in de smaak, mooi zoet, honing, perzik en abrikoos, maar ook mooie zuren en een heerlijke frisheid.
Temperatuur : 10–12 oC.
Waarbij : Licht zoete desserts, mangomousse, vruchtensorbets, maar ook krachtige witte schimmelkazen.
Houdbaarheid : Heerlijk om direct te drinken, maar kan nog lang verbeteren, tot wel tien jaar.

Dobogó Izabella Zwack Tokaji Aszu 6 puttonyos (0,5) doc 2007 wit (€ 47,80)

6 fl.: € 286,80
Elk belangrijk bedrijf in Tokaj heeft mensen in dienst die zich bezig houden met het keuren van aangeleverde druiven met edele rotting. Dit keuren vindt plaats door met de blote hand te knijpen in de trossen van de druiven. Daarmee voelt de keurmeester aan de consistentie van de druiven of de kwaliteit voldoet aan de strenge eisen die worden gehanteerd voor het maken van 6 Puttonyos, de grootse zoete wijn van Tokaj. Voor de 6 Puttonyos zijn grote hoeveelheden van deze kwalitatief zeer goede druiven nodig. Bij de zes puttonyos worden zes emmertjes met 25 kilo druiven gebruikt. De wijn van deze druiven de basiswijn gisten apart van elkaar. Als de zoete Aszú–wijn aan de basiswijn wordt toegevoegd, treedt een tweede fermenatie op, die de wijn meer complexiteit geeft. Hij rijpt drie jaar op eikenhouten barriques. Dit levert dan een zeer fraaie en zeer complexe zoete wijn op, rijk en indrukwekkend.
Druivenrassen : Furmint, Hárslevelü, Muscat de Lunel
Kleur : Diep goudgeel.
Geur : Prachtig tropisch fruit, sinaasappelmarmelade, kweepeer, kaneel, vanille, eiken, honing en rozijnen.
Smaak : Een zeer geconcentreerde en krachtige zoete smaak, intens rijk en krachtig, met sinaasappelschilletjes en abrikoos, rozijnen en een mooi bitter na.
Temperatuur : 12 – 13 oC.
Waarbij : Niet te zoete desserts, fruit, rozijnen, blauwe schimmelkazen, eendenleverpaté.
Houdbaarheid : Kan direct gedronken, maar kan moeiteloos ouderen, in goede jaren 10 tot 15 jaar en meer.