Aanbieding wijn 5 + 1 fles gratis
Aanbieding wijn 90 Parkerpunten voor Viu Manent, nu 10% korting
wijnreizen Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnreizen
wijnblog Clubwijn Wijnhuis Prinschenhof Wijnblog

Witte wijn

Per fles
aantal
prijs
Loire
Domaine de Chatenoy Menetou–Salon Blanc wit 2015
   lees meer ....
€ 14,45
6 fl.
€ 86,70
Loire
Domaine de Chatenoy Menetou–Salon Pierre–Alexandre wit 2014
   lees meer ....
€ 22,60
6 fl.
€ 135,60

Rode wijn

Per fles
aantal
prijs
Loire
Domaine de Chatenoy Menetou–Salon Rouge Tradition rood 2014
   lees meer ....
€ 17,05
6 fl.
€ 102,30

Chatenoy

Domaine de Châtenoy MENETOU-SALON

Menetou–Salon kent eigenlijk twee smaakstijlen. Van de droge steen– en kalkrijke grond komen strakke wijnen met lengte, van de kalkhoudende kleibodems komen fruitige, soepele wijnen. Tot de laatste categorie behoren de wijnen van Pierre en Isabelle Clément.

Dat de familie Clément veel ervaring heeft met het maken van wijn in de Menetou blijkt uit geschreven bronnen uit 1560 die verhalen over de verdienstelijke wijnen van ene Sébastien Clément. In 1891 wordt beschreven op wat voor revolutionaire manier Pierre–Alexandre Clément meeldauw tegengaat en hoe hij de oprichter wordt van het druiventelers–genootschap van Menetou–Salon.

Nu zijn het Isabelle en Pierre Clément die het bedrijf runnen, inmiddels de vijftiende generatie wijnmakers. Hun werkmethode is niet geheim: ’Goede wijn krijg je alleen met goede druiven.’ Dus door veel tijd door te brengen in de wijngaarden en door beperkt maar selectief te oogsten. Daarnaast wordt gewerkt met natuurlijke gisten en de modernste technieken. Gebruikte druiven zijn uiteraard Sauvignon Blanc, een derde deel wordt ingenomen door Pinot Noir voor rode en roséwijnen.

Domaine de Chatenoy Menetou–Salon Blanc 2015 wit (€ 14,45)

6 fl.: € 86,70
Herkomst:
Domaine de Châtenoy, Menetou–Salon, Loire, Frankrijk
Terroir:
Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen, argilo–calcaire du Kiméridgien.
Druivenras:
Sauvignon Blanc
Vinificatie:
De druiven worden per wijngaard met eigen gistcellen apart gevinifieerd op temperatuur gecontroleerde RVS cuves. Daarna vindt de assemblage plaats. Aansluitend rijpt de wijn op zijn gistbezinksel, om in de maand april volgend op het oogstjaar gebotteld te worden.
Geur/smaak:
Stuivend bouquet met name grassig in de neus. Zuivere Sauvignon–kenmerken als groene appel en buxus, verrijkt met bloemengeuren, een vleugje specerijen en een sappige, frisse smaak en finale.
Wijn & Spijs:
Een wijn om van te genieten als aperitief of aan tafel bij verfijnde en pure vis, schelp– en schaaldiergerechten, lichte bereidingen met witvlees en bij salade met geitenkaas.

Domaine de Chatenoy Menetou–Salon Pierre–Alexandre 2014 wit (€ 22,60)

6 fl.: € 135,60
Herkomst:
Domaine de Châtenoy, Menetou–Salon, Loire, Frankrijk
Terroir:
Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen, argilo–calcaire du Kiméridgien.
Druivenras:
Sauvignon Blanc
Vinificatie:
Voor deze speciale cuvée worden zeer rijpe Sauvignondruiven, afkomstig van dertig tot vijftig jaar oude stokken, gebruikt. Zo ontstaat een zeer geconcentreerde most. Vergisting vindt vervolgens plaats in eiken vaten waarvan jaarlijks de helft wordt vernieuwd.
Geur/smaak:
Zoete sinaasappel, marmelade, honing en vers gesneden bloemen.
Wijn & Spijs:
Niet te koel geschonken is dit een weergaloos mooi glas wijn bij volle vis–, witvlees– en schaaldiergerechten alsmede gevogeltelever.
Weetje:
In tegenstelling tot gebruikelijke Menetou die bij voorkeur jong gedronken dient te worden, is de Cuvée Pierre–Alexandre van de familie Clément een duidelijke uitzondering. De ‘Pierre–Alexandre´ ontwikkelt zich prachtig op fles. Bewaar eens enkele flessen een paar jaar!

Domaine de Chatenoy Menetou–Salon Rouge Tradition 2014 rood (€ 17,05)

6 fl.: € 102,30
Herkomst:
Domaine de Châtenoy, Menetou–Salon, Loire, Frankrijk
Terroir:
Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen, argilo–calcaire du Kiméridgien.
Druivenras:
Pinot Noir
Vinificatie:
Met de hand geplukte pinot noir druiven van dertig tot vijftig jaar oude stokken worden gedurende 20 dagen ingeweekt in RVS kuipen, waarbij de “hoed” continu ondergepompt wordt. De malolactische vergisting vindt plaats tijdens de rijping van 12 maanden op eikenhouten vaten.
Geur/smaak:
Zacht fruitige en ingetogen frambozen– en vanillegeur. De wijn vraagt om wat geduld en komt het beste na enkele jaren keldering tot haar recht.
Wijn & Spijs:
Een zorgvuldig bewaarde fles combineert geweldig met gevogelte en als aperitief bij droge worstsoorten.